Inhoud reflectieverslag

Tips voor een goed reflectieverslag

Het schrijven van een reflectieverslag is een boeiende bezigheid omdat het je inzicht verschaft in je eigen kunnen, maar ook zwaktes. Het geeft je de kans om stil te staan bij je eigen voelen, denken en gedragingen in bepaalde situaties. Door dit te overlopen kan je nadien beter reageren in bepaalde situaties. Maar wat is de inhoud van zo een reflectieverslag?

inhoud retentieverslagWat is de inhoud van een reflectieverslag?

De inhoud van een reflectieverslag bestaat uit volgende punten:

  • Beschrijving van de situatie: Wat gebeurde er, wie was er bij je, hoe reageerde je, hoe reageerden anderen, hoe eindigde de situatie?
  • Eigen gevoelens: Welke gevoelens werd je gewaar tijdens de gebeurtenis, wat voelde je nadien?
  • Eigen gedachten: Wat dacht je tijdens de gebeurtenis, wat dacht je nadien?
  • Verwachtingen: Wat waren je wensen ten opzichte van de gebeurtenis?
  • Gedragingen: Hoe heb jij je gedragen tijdens de gebeurtenis, wat deden de anderen?
  • Continuïteit: Reageer je vaker op deze manier wanneer er iets gebeurt in je leven, is dit je al eerder overkomen, zie je een rode draad tussen je ervaringen?

Vervolgens ga je op zoek naar een patroon – dat je terugvindt in de inhoud van je reflectieverslag – dat je hanteert in contact met andere mensen, en welke facetten je in dit patroon eventueel zou kunnen veranderen om in het vervolg ‘beter’ te reageren. Zo kom je later ongetwijfeld in een meer passendje job terecht, of dat nu in dienst is of als zelfstandig ondernemer.

De inhoud van een reflectieverslag doet je dus nadenken over je eigen gedragingen, en welke gevoelens en gedachten daaraan vooraf gingen. De inhoud van je reflectieverslag is dus niet alleen nuttig tijdens je stage, maar ook in je evolutie als mens. Veel succes!

Inhoud reflectieverslag