Reflectieverslag maken

Het schrijven van een reflectieverslag

Voor veel opleidingen is het erg belangrijk, je moet waarschijnlijk regelmatig een reflectieverslag maken. In het reflectieverslag kijk je kritisch naar je eigen handelen en schrijf je hierover. Je koppelt de praktijk van je eigen handelen naar de theorie van de opleiding en stelt een doel voor de volgende keer. Maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goed reflectieverslag?

De inhoud van het verslag

Om een goed reflectieverslag te maken is het van belang om te weten wat hier allemaal in hoort te staan. Allereerst is het belangrijk om te weten dat het reflectieverslag over jezelf gaat. Je schrijft over een bepaalde situatie die je hebt meegemaakt, bijvoorbeeld over ervaringen tijdens je stage of tijdens een studieopdracht. Voor het reflectieverslag maken beschrijf je je eigen handelen en de reacties van anderen hierop. Dit koppel je vervolgens aan de theorie die je op de opleiding hebt geleerd.

Blijf rustig en hou je focus. Je moet ├ęcht stress zien te vermijden, want het komt je resultaat niet ten goede. Het kan niet de bedoeling zijn dat je verzwakt uit dit proces komt.

Reflectieverslag maken

Het reflecteren

Tijdens het reflectieverslag maken ben je aan het reflecteren, daar gaat het om bij dit soort verslagen. Het reflecteren houdt in dat je kritisch naar jezelf kijkt. Je kijkt naar je eigen handelen en de reacties van anderen. Heb je goed gehandeld, of zou je het in het vervolg anders doen? Het reflectieverslag maken en het koppelen van de theorie aan de praktijk helpt je hierbij.