Reflectieverslag schrijven

Lees de volgende tip over een reflectieverslag schrijven en ga aan de slag

Het kan zijn dat er van je gevraagd wordt een reflectieverslag te schrijven, bijvoorbeeld aan het eind van je stage. Het schrijven van een dergelijk verslag is niet altijd makkelijk. Door middel van reflecteren, leer je over jezelf. Waar moet je aan denken als je een reflectieverslag gaat schrijven?

Reflectieverslag schrijvenEen reflectieverslag schrijven is het makkelijkst als je dit doet aan de hand van een aantal vragen. Begin met een algemene vraag zoals ‘Wat waren jouw werkzaamheden?’. Vertel of je vaste taken had, of je veel zelfstandigheid kreeg en met wie je samenwerkte. Hierna kun je in je reflectieverslag schrijven welke van deze werkzaamheden je leuk en minder leuk vond.

Voorbeelden van vragen die je kunt beantwoorden zijn:

  • Wat vond ik van mijn eigen functioneren?
  • Wat kan er nog beter en hoe?
  • Wat ging er beter dan verwacht?
  • Aan welke competenties moet ik gaan werken?
  • Waar ben ik het meest en minst tevreden over?
  • Wat neem ik mee naar mijn toekomstige baan?
  • Wat heeft mij het meest verrast in mijzelf?

Je kunt deze vragen gebruiken als titels en van ieder antwoord een aparte alinea maken. Denk tijdens het schrijven van je verslag goed na over je eigen prestaties. Wees niet terughoudend in je antwoorden wat beter kon en waar je minder tevreden over bent.

Een reflectieverslag schrijven is een leerproces waar je veel van kunt meenemen naar verdere situaties. Heb je nog specifieke vragen? Er zijn diensten die je kunnen helpen met een gratis “proofread” van je document. De Belgische Webtekstenfabriek biedt deze dienst gratis aan aan studenten. Zeker gebruik van maken als  je met twijfels zit! Succes!